maandag 23 maart 2015

Kunst Analyse | CKV

SALVADOR DALI
''De Volharding der Herinnering''


Lola de Langen 
H4B   IVKO
Vrijdag 20 maart 2015
A. Willemsen





Eerste indruk: Mijn eerste indruk over dit werk is dat ik het best wel oppervlakkig vind, heel erg veel ruimte bedoel ik daarmee. Bij veel van zijn andere werken is het dat ik een paar seconde moet zoeken voordat ik (bijna) alle verassingen vind, maar hier vind ik ze heel erg lastig en snap ik alleen de achterliggende gedachte van de klokken. Misschien heb ik hem daarom ook wel gekozen. Als ik naar het schilderij kijk zou ik heel erg graag daar willen zijn, het ziet er erg warm uit door de mooie kleuren. Wel heb ik er een raar gevoel over dat de hele ‘’woestijn’’ zo leeg is, veel ruimte, maar dan vraag ik me af waarom er dan opeens klokken zijn. Ik hoop dat ik aan het einde van dit verslag alle in’s en out’s van het werk weet en vind. 
Dali is echt een hele grote inspiratiebron voor mij in mijn fotografie werk, maar ook gewoon in het dagelijks leven. Dat klinkt misschien overdreven of extreem, maar het is toch echt hoe het is. Ik vind het heel erg mooi dat je in zijn werk altijd een soort verhaal vind. In ieder geval zit er altijd een gedachte achter en dat is dan heel erg vreemd en mega creatief in beeld gebracht. Het allerleukste aan Dali vind ik dat hij gewoon knettergek is en daar laat ik het bij. Ik vind het schilderij heel erg mooi, omdat het voor mij echt een droomlandschap is dat onbestaand is en ik houd heel erg veel van dat soort fantasieën. Zelf droom ik ook waanzinnig veel en ik moet zeggen dat ik, als ik naar dit schilderij en de andere werken van Dali kijk, kan ik me daar heel erg goed in vinden en snap ik wel wat hij bedoeld en dat vind ik heel erg fijn, vandaar de keuze.


Vorm: Over de vorm kan ik vrij weinig kwijt, omdat het geen object is, maar een schilderij. Daarom ga ik nu ook op gebied van vorm het schilderij analyseren. In het beeld zitten verticale, horizontale en ook diagonale lijnen. Het schilderij is erg realistisch, bijna fotografisch geschilderd. Je ziet een landschap, een grote bruine leegte. Dali maakt in dit schilderij veel gebruik van diepte en dat doet hij door middel van een atmosferisch perspectief, dat is een vorm van een kleurperspectief waarbij je de iet wat donkere kleuren vooraan weergeeft en de lichtere kleuren dieper in het schilderij weergeeft. Dali heeft met olieverf alles zo realistisch en zo precies mogelijk proberen te weergeven. Ook maakt hij veel gebruik van licht en schaduw. Het mooie aan het schilderij op gebied van vorm vind ik dat het lijkt alsof er iets niet klopt in het schilderij. Sommige momenten lijkt het alsof ik het allemaal in vogelperspectief zie en een ander moment lijkt het alsof ik gewoon op ooghoogte alles bekijk. Ik vind het gebruik van de kleuren in dit schilderij echt waanzinnig, het geeft me een heel erg fijn en zomers gevoel en ik kan daardoor ook langer ernaar kijken. Het trekt me heel erg aan. 



Verhaal: Het verhaal van hoe Dali op dit ontwerp, deze droom kwam, is dat Dali eerst begon met het schilderen van de kust van Catalonië. Een stuk van de kust stond op zijn doek en jaren later kreeg hij opeens een visioen over een smeltend stuk kaas, Camembert. Hij schilderde de klokken in een samenstelling van de kaas en zo ontstond het idee achter het schilderij. 
Ik zie een droomlandschap van Dali. Ik zie een warme woestijn dag, waar de klokken smelten. Links zie je een houten blok, met daarover heen/daarop een slappe klok en nog een rode klok, waar mieren op zitten. Rechts zie je gouden bergen die uitlopen in zee. Het monster in het midden van het schilderij, (waarvan ik eerst dacht dat het een schelp was) moet een vervorming zijn van Dali’s eigen gezicht. In de achtergrond zie je een dode boom waar ook nog een klok in hangt. 

Als ik lang naar het schilderij kijk zie ik ook een droom afspelen. Ik zie een meisje lopen door de woestijn en ze brand zich aan de klok, omdat die zo heet is van de zon. Het idee en het verhaal achter het schilderij vind ik geweldig. Dat tijd niets uitmaakt is ook mijn mening en ik vind het heel erg gaaf om te zien dat Dali dat op deze manier omschrijft en verbeeld. 



Betekenis: Het schilderij heeft de betekenis in mijn ogen, van het onderwerp ‘tijd’. En dan met name dat tijd niet belangrijk is, tijd maakt niet uit, tijd is onzin, tijd is niet waar je aan moet denken. Dat zie je terug in de smeltende klokken, doordat de tijd eigenlijk weg smelt. Klokken zijn een belangrijk punt in Dali zijn werk en inderdaad is daar dan de betekenis van dat tijd nooit invloed op hem heeft gehad. Het doel ervan is eigenlijk om mensen te laten ervaren hoe het is om tijd te relativeren. Dali was erg geïnteresseerd in de relativiteitstheorie van Einstein, die in die tijd net ontdekt was en daarmee begon tijd een onderwerp voor Dali te vormen. 



Functie: In mijn ogen is de functie van dit schilderij om er gewoon naar te kijken. Voor je plezier of als kunstkenner, om het schilderij te bezoeken en een mening te vormen. Wel ben ik het erover eens dat de functie van schilderkunst snel veranderd. Dat komt doordat elke cultuur kunst heeft en het ook anders ziet. Sommige culturen zien het misschien als huishoudgereedschap en andere aanbidden het zelfs.In mijn ogen kijken wij ook over een lange tijd heel erg anders naar kunst en niet alleen maar omdat we het mooi vinden. Misschien vinden wij een vuilnisbak wel over een paar jaar ‘’kunst’’.



Context: 
Salvador Dali is geboren op 11 mei 1904, 
in Spanje. Als klein kind had hij al snel het schilderen onder de knie en haalde hier ook zijn plezier uit, als gevolg: op zijn zesde zijn eerste schilderij. Toen Dali op een middelbare leeftijd was besloot hij om naar de kunstacademie in Madrid te gaan en die ook af te maken. Toen Dali daarmee klaar was sloot hij zich in 1928 aan bij een surrealistische schildergroep in Parijs, maar doordat Dali volgens de rest van de groep een te vreemde, eigen manier van uitbeelden heeft werd hij uit te schildergroep gezet. Dali overlijd in 1989 aan een hartstilstand. 
Salvador Dali heeft over zijn hele leven vier verschillende stijlen van schilderen gehad. In zijn jeugd zat hij vooral tegen het impressionisme aan, hij schilderde vooral landschappen. De jaren erna begint Dali het surrealisme te ontdekken en dat is ook wel de stijl die hij het langst aanhoud en waar voor mijn gevoel het allermooiste en bekendste werk uit voortkwam. Na het surrealisme raakt hij meer geïnteresseerd in het wetenschappelijke en raakt hij geïnspireerd door de klassieke kunst.




Evaluatie: Ik merk heel erg dat wanneer ik aan zoiets als dit begin, het analyseren van een beeld, ik er heel erg in ga zitten en heel veel ontdek en dat vind ik echt heel erg gaaf. Doordat ik begonnen ben aan de analyse en het proces erom heen, ben ik heel veel dingen gaan ontdekken. Één van die dingen is, is dat ik het verhaal erachter waanzinnig vind en dat Dali dat bij bijna al zijn schilderijen heeft. Ook vind ik de verschillende verassingen in het schilderij heel erg mooi, de aanwijzingen eigenlijk, die je gaat zien naarmate je onderzoek doet (bijv. de klokken, het hoofd van Dali zelf). De kleuren in het schilderij vind ik ook heel erg mooi en goed gelukt en dat Dali vanuit een droomwereld werkt maakt mijn dag weer goed, zodat ik weet dat ik niet de enige ben. 

Ik weet niet hoe ik het nog beter moet zeggen, maar ik vind Dali zijn werk fantastisch goed en meer dan de helft van de wereld is het met mij eens, dus dat moet dan wel goed zitten. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten